Jinekolojik Hastalıklar

 

Tıbbi olarak jinekolojik olarak adlandırılan kadın hastalıkları, şikayeti yaratan hastalığın temeline inip, şikayeti önleyerek hasta yaşam kalitesi ve ömrünü uzatmak jinekolog doktorunun temel amacıdır.

 

Jinekoloji (Kadın Hastalıkları)

 

Tıbbi olarak jinekolojik hastalıklar olarak adlandırılan kadın hastalıkları şikayeti yaratan hastalığın temeline inip hastalığı önleyerek hasta yaşam kalitesi ve ömrünü uzatmak jinekolog doktorunun temel amacıdır. Hastalığın ne kadar süredir var olduğu, hastayı ne kadar etkilediği, ağrıyı neyin artırıp azalttığı, birden fazla problemin araştırılması ve uygulanan tedaviler sorgulanır.Doğum uzmanlığında ise sağlıklı bir gebelik süreci nasıl geçirilir, neler yapılır, nasıl gebeliğe hazırlanılır, karşılaşılabilecek riskler nelerdir gibi sorular gebe kalan yada gebeliğe hazırlanan hastalar için önem taşır ve cevaplanması gerekir.

 

Jinekolojik Hastalıklar Nelerdir?

Kadınlarda en sık görülen jinekolojik hastalıklar şunlardır;

Rahim hastalıkları (miyomlar, adenomiyosis vs).

Adet ile ilgili sorunlar (adet düzensizliği, aşırı adet vs).

Polikistik yumurtalık hastalığı (PCOS),

Vajinal akıntı,

Miyomlar,

Endometriozis,

Pelvik inflammatuar hastalık yada kasık enfeksiyonu,

Vajinit,

Menopoz,

Cinsel ilişkide ağrı.

 

Rahim Hastalıkları

Kadın rahmi gebeliğin geliştiği, korunduğu ve zamanı geldiğinde kasılmaları ile fetusun dışarı itilmesinde rol alan üreme organıdır. Alt kesiminde serviks yada Rahim boynu denen yapıyla vajene bağlanır.

Üst bölümünü fundus oluşturur. Bu bölümden 2 taraflı fallop tüpleri yardımıyla yumurtalıklara açılır. Rahim boynundan çok güçlü bağlarla kalça kemiğine tutunur ve dışarı sarkması önlenir. Her 10 kadından 8 inde öne dönük, 2 sinde arkaya dönüktür. Rahmin arkaya dönük olması halk arasında rahmin ters olması olarak bilinen durum hasta için olumsuz bir sonuç yaratmaz.

Rahmin hastalıkları incelendiğinde rahmin doğuştan kaynaklanan, rahim iç duvarı, Rahim dış duvarı yada enfeksiyon kaynaklı, rahimi tutan bağların gevşemesi kaynaklı birçok problem öne çıkmaktadır. Bunları kısaca sıralayacak olursak;

 

Miyomlar

Adenomiyosis

Endometrit

Rahim içi Polipler

Hematometra

Doğuştan Gelen Rahim Anormallikleri

Endometrial Hiperplazi

Endometrial Kanser

Rahim Sarkomu

Rahim Ağzı Anormallikleri

Rahim Ağzı Kanseri

Yumurtalık Hastalıkları

 

Miyomlar

Miyomlar rahmin düz kas tümörleridir. Rahimde en sık problem çıkaran unsurlardır. Kanama, bası, ağrı gibi şikayetler ile kendini gösterir. Tedavisi laparaskopik, histereskopik miyom çıkarılması cerrahisidir. Uygulanamıyorsa açık miyom ameliyatı yapılmalıdır. 

 

Adenomiyosis

Rahim duvarında miyom benzeri kitle oluşturur. Miyomdan farkı endometriosis dokusu kaynaklı bir tümördür.

 

Endometrit

Rahim iç duvarının enfeksiyonudur. Spiral, kürtaj uygulamaları yada doğum sonrası kokulu akıntı ve ateşle kendini gösterir.

 

Rahim içi Polipler

Rahim içinde büyüyen doku parçaları vajinal kanama yapması ve üzerinde kötü huylu hücre barındırma riski nedeniyle histereskopik olarak çıkarılması önerilir.

 

Hematometra

Adet kanının dışarı atılamaması sonucu rahmin içinde birikmesi durumudur. Yoğun kasık ağrısı ile ortaya çıkar.

 

Doğuştan Gelen Rahim Anormallikleri

Bu anormallikler kendi içinde çok farklı gruplara ayrılabilir, farklı olarak isimlendirilebilir. Rahmin çift olması, rahmin perdeli, arkuat rahim denen şekil bozuklukları bunlardan bazılarıdır. Histereskopik ve laparoskopik cerrahi müdahaleler ile normal anatomi sağlanır.

 

Endometrial Hiperplazi

Rahim kanseri öncülüdür. Düzensiz vajinal kanama yapar. Özellikle atipi taşıyan tipleri yüksek kansere dönüşüm riski taşır. Hastanın yaşına ve hiperplazi tipine göre biopsi takip, hormonlu rahim içi araç yada rahmin alınması seçenekleri uygulanabilir.

 

Endometrial Kanser

Rahim kanseri olarakta adlandırılan rahmin adet kanamasını yaratan bölümünden kaynaklanan tümörlerdir. Erken tanı ve cerrahi tedavi önem taşır. Evresine göre genişletilmiş rahim, yumurtalık ve çevre lenf nodlarının alındığı cerrahi uygulanır.

 

Rahim Sarkomu

Rahmin duvarından kaynaklanan tümördür. Cerrahi ve gerekirse ek radyoterapi uygulanır.

 

Rahim Ağzı Anormallikleri

Rahim ağzının smear ile değerlendirilmesi Rahim ağzı kanserine (serviks kanseri) dönüşebilecek Rahim ağzı anormalliklerinin erken tanı almasına yardımcı olur. HPV, serviks kanserinin en önemli etkeni olduğu için muayenede HPV tiplendirme yapılması önem taşır. Hasta smear ve HPV sonuçlarına göre gerekirse kolposkopi ve biopsi önerilir.

 

Rahim Ağzı Kanseri

Serviks kanseri önlenebilir bir kanserdir. Düzenli kontrollerini yaptıran bir kadında erken tanı alıp yapılacak konizasyon operasyonu ile kontrol altına alınabilir. Genç yaş hastalarda üreme ve Rahim koruyucu serviks çıkarılması cerrahisi olan trakelektomi yapılabilir. İlerlemiş vakalarda radikal serviks kanseri cerrahisi yapılır. Bir çok patolojik evresi bulunan serviks kanserinde evrelemeye göre yapılacak cerrahi yada radyoterapi işlemine karar verilir. Hasta bilgilendrime amaçlı bu sitede patolojik evreler verilmemiştir.

 

Yumurtalık Hastalıkları

Sık görülen yumurtalık hastalıklarını inceleyecek olursak yumurtalığın kist ve tümörleri ön planda gelir. Yumurtalığın basit kist  hastalıkları ve polikistik yumurtalık sık görülürken,  dermoid kist gibi doğuştan gelen yumurtalık tümörleri, çikolata kisti gibi komplike hastalıklar ve yumurtalığın kötü huylu tümörlerine erken tanı konması önem taşır.

Yumurtalık kistleri sıklıkla sessiz kistik kitleler olarak seyreder. Aşırı büyüdüğünde, karın şişliği yarattığında, ağrı yarattığında ve ultrasonda yapılan muayenede tespit edilir. Acil karın ağrısı şikayeti ile doktora başvuru gerektirebilir. Kistin patlaması ve içeriğinin karın içi zarına dökülmesi şiddetli karın ağrısı yaratabilir. Bu kist basit yapıda, çikolata kisti (endometrioma) yada dermoid kist olabilir. Kist içine olan kanama sıklıkla yoğun karın ağrısı ile kendini gösterir.

Nadiren kanama o kadar yoğundur ki kan basıncının düşmesine ve hipovolemik şok denen hayatı tehdit eden duruma dönüşebilir. Torsiyon kistin büyüklüğüne baglı olarak yumurtalık sapının dönmesi ve beslenmesinin bozulmasıdır. Acil bir durumdur. Müdahale edilmez ise yumurtalığın kaybı ile sonuçlanır.

Yumurtalık tümörleri iyi huylu yada kötü huylu olabilir. İyi huylu formları seröz yada müsinöz kistadenom olarak gözlenirken, çok yavaş gelişen ara formları borderline olarak adlandırılır. Kötü huylu formları ise  seröz kistadenokarsinom, müsinöz kistadenokarsinom, endometrioid kanser, berrak hücreli kanser seks kord stromal tumor, teratom, disgerminom olarak adlandırılabilir. Erken bulgu olarak iştahsızlık halsizlik, karında sıvı birikimi, kasıklarda kitle, kan Ca125 düzeyi yüksekliği gösterebilir.

 

Adet İle İlgili Sorunlar

Kadınların adet ile ilgili en sık yaşadığı sorunlar şunlardır;

Adet Düzensizliği

Aşırı Adet Kanaması

Adet Kesilmesi (Amenore)

Ağrılı Adet Görme

 

Adet Düzensizliği

Ağır geçen adet kanaması, adetler arası kanama, 23 günden sık 35 günden geç gelen kanama, 7 günden uzun süren kanama, ilişki sonrası kanama , adet görmeme, menapoz sonrası adet görme ve ağrılı adet görme adet düzensizliği olarak Kabul edilir.

 

Aşırı Adet Kanaması

Yoğun adet kanaması yaşayan kadınların çoğunda patolojik bir bulgu saptanmaz. Bunlar Rahim içi dokusu endometriumun hemostaz yani kanamayı durdurma anormalliği yada Rahim içi prostaglandin anormallikleri ile kanamanın durdurulamadığı durumlardır. Çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabilir. %30 oranında kadında kanamanın asıl sebebi Miyomdur.Miyom Rahim içinde yer alan iyi huylu düz kas tümörüdür. %10 oranında kadında Rahim içi doku büyümesinden kaynaklanan Endometrial Polip leretkindir. Kronik pelvik enfeksiyon, yumurtalık tümörleri, endometrial ve servikal kanserler sıklıkla vajinal kanama yaratabilir. Tiroid hastalıkları, von willebrand gibi hemostatik hastalıklar ve antikoagülan tedavi artan adet kanaması yapabilir.

 

Adet Kesilmesi

Adet kesilmesi 2 gruba ayrılır. 16 yaşına kadar hiç adet görülememesi Primer amenore olarak adlandırılırken, adet gören bayanın 6 aydan uzun süre adetlerinin kesilmesi durumu ise sekonder amenore olarak adlandırılır. Primer amenorenin en sık görüldüğü durum gecikmiş püberte yani ergenliktir. Rahim ağzı darlık, kızlık zarı kapalılığı yada vajende perde nedeniyle de adet görülememe durumları mevcuttur. Sekonder amenorenin sebebi ise üreme çağında gebelik ihtimali, polikistik yumurtalık sendromu, hiperprolaktinemi yada erken menapoz olabilir.

 

Ağrılı Adet Görme

Üreme çağının giren kadında adetlerin ağrılı olarak başlamasına Primer dismenore, ilerleyen yaşla birlikte normal ağrısız adetlerin ağrılı hale dönüşmesine sekonder dismenore denir. Primer dismenore endometrium yani rahim içi artan prostaglandin seviyesine bağlı Rahim kasılmaları ve rahmin kanlanmasının azalması ile ilişkilidir. Sekonder dismenore sıklıkla kasık bölgesi problemleri ile ilişkilidir. En sık sebebi miyomlar, adenomiyozis, endometriozis yada çikolata kisti hastalığı, kasık enfeksiyonu yada yumurtalık kist ve tümörleridir.