Kısırlığın nedenleri erkeğe ya da kadına ait olabilir. Ancak değerlendirmeye başvuran çiftlerin %15'inde herhangi bir sorun tespit edilememektedir. Bu, açıklanamayan kısırlık adı verilen ve yardımcı üreme tekniklerinin hamileliğin elde edilmesine yardımcı olduğu bir durumdur. Ayrıca kısırlığa neden olan tek bir faktör olabileceği gibi birden fazla faktör de olabilir. Kısırlığın nedenleri iki kategori altında sıralanabilir: Kısırlığın erkek ve kadın faktörleri. Kısırlık nedenleri genel olarak erkeklerde %40, kadınlarda ise %40 oranında iki cinsiyet arasında eşit olarak dağılmaktadır. Çiftlerin geri kalan %15-20'lik kısmında herhangi bir neden tespit edilemese de gebelik elde edilememektedir.
Kadınlar yaklaşık 2 milyon yumurtalık (oosit) bir yumurtalık rezerviyle doğarlar ve bunların bir kısmını her ay yaşamlarının sonuna kadar kaybederler. İlk adet kanamasını yaşadıklarında geriye yaklaşık 450.000 yumurta kalacaktır. Kadın 35 yaşına gelmeden her ay yaklaşık 1000 yumurta ölürken, kadın 35 yaşını geçtikten sonra her ay yaklaşık 1500 yumurta ölecektir. Basit bir hesaplama yapmaya ne dersiniz? Her ay 450.000 yumurtadan 1000'inin öldüğünü varsayarak başlarsak, menopoza kadar muhtemelen 450 adet adet dönemi geçireceğinizi ve 450 kez hamile kalabileceğinizi iddia edebiliriz. Yani 12 yaşında adet görmeye başlayan bir kız, 450 ay sonra (37 yaş) veya menopoz için makul bir yaş olan 49 yaşında menopoza girecektir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurtaların kalitesi ve döllenebilirliği azalır, ayrıca rahim iç zarına yapışma olasılıkları da azalır. Bu bakımdan 35 yaşını geçmiş ve 6 ay boyunca hamile kalmayan kadınların en kısa sürede jinekolojik değerlendirmeden geçmesi gerekmektedir. Erkeklerde yaşın doğurganlığa etkisi kadınlardaki kadar belirgin değildir.
Düzensiz adet döngüleri Azalmış yumurtalık rezervi (düşük yumurtalık rezervi) Fallop tüplerinin tıkanması veya tüplerin içindeki yapışıklıklar Daha önce geçirilmiş enfeksiyon veya karın içi müdahale öyküsü
Endometriozis: Rahmin iç tabakası olan ve her ay her adet kanamasıyla birlikte dökülen endometriyumun vücutta başka bir yere yerleşerek yumurtalıkların, rahimin veya fallop kanalının çalışmasını bozması olarak tanımlanmaktadır. tüpler.
Yüksek prolaktin düzeyleri
Erken menopoz
Miyomlar (miyomlar): Miyomlar rahimdeki iyi huylu tümörlerdir. Konumlarına ve boyutlarına bağlı olarak gebe kalmayı engellerler. Özellikle rahim içinde bulunduklarında implantasyona engel olabilirler. Rahim dışına çıktıklarında tüplerin yönünü değiştirebilirler veya tüplere baskı yaparak tüplerin tıkanmasına neden olabilirler.
Karın İçi Yapışıklıklar: Bu terim, pelvik enfeksiyonlar, apandisit veya karın veya pelvik cerrahi sonrası karın boşluğu içindeki doku yapışıklıklarını tanımlar.
Tiroid Sorunları: Tiroid hormonlarının tiroid bezi tarafından çok fazla veya çok az sentezlenmesi yumurtlamayı bozabilir ve kısırlığa neden olabilir.
Kanser öyküsü ve kanser tedavisi: Özellikle kadın üreme sistemindeki kanserler kısırlığa neden olabiliyor. Radyoterapi ve kemoterapinin de kadınların üreme yeteneği üzerinde etkisi vardır.
Diğer tıbbi durumlar: Geç ergenlik, amenore (adet dönemlerinin olmaması), karaciğer hastalıkları veya diyabet gibi bozukluklar kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Aşırı kafein tüketimi. Aşırı kilolu olmak Sigara ve alkol kullanımı
İnfertilite değerlendirmesi için başvuran çiftlerde çeşitli teşhis testleri yapılmaktadır. Açıklanamayan kısırlıkta ortaya çıktığı için testler, altta yatan hiçbir faktörü ortaya çıkarmayabilir veya birden fazla altta yatan faktörü ortaya çıkarabilir. Yumurtalık rezervinin erken azaltılması nedir? (erken yumurtalık yetmezliği) Yumurtalık rezervinin erken tükenmesi 40 yaş öncesinde yumurtalık fonksiyonlarının azalmasını tanımlar. Yumurtalıklarda mevcut yumurtalarda Anti-Müllerien hormonu (AMH) sentezlenir ve bu hormonun seviyeleri tanı koymak için kullanılır. AMH düzeyleri <1><!--1--> Özellikle yumurtalık ameliyatı öyküsü olan hastalarda çikolata kisti (endometrioma), torsiyon, hemorajik kistler veya kist rüptürleri vb. nedenlerle erken küçültme ameliyatı riski çok yüksektir ve 35 yaşın altında olmasına rağmen 6 ay boyunca hamile kalamazlar. yaş. Erken yumurtalık yetmezliği (yumurtalık rezervinin erken yumurtalık yetmezliği. Bireylerin yumurtalık davası geçirme geçmişi varsa rezerv kontrolü için bir IVF uzmanına danışması gerekir) birkaç genetik hastalıktan kaynaklanabilir. Özellikle ailesinde erken menopoz öyküsü olan hastaların yumurtalık rezervlerini düzenli olarak takip etmeleri ve gebelik planlamalarını buna göre yapmaları önerilir. Yumurtalık rezervinin erken tükenmesi sigara içenlerde, kanser tedavisi görenlerde (radyoterapi-kemoterapi), obezite, D vitamini eksikliği, bazı antioksidanların yetersiz alımı, çeşitli toksinlere maruz kalma gibi tıbbi durumlarda da gelişebilmektedir.